In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχαιολογικοί Χώροι

Βαδίζοντας στα χνάρια της ιστορίας!

Η Ελλάδα είναι, στην κυριολεξία ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος. Δεδομένης της αρχαιότατης κατοίκησης της ελληνικής επικράτειας, ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους, τα ίχνη του ανθρώπινου πολιτισμού βρίσκονται παντού, σε κάθε γωνιά της ελληνικής γης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Καβάλα για παράδειγμα, πολλά κτίσματα του παραλιακού μετώπου ενσωματώνουν στην κατασκευή τους αρχαίες τοιχοποιίες. Το παρελθόν εισχωρεί δυναμικά στο παρόν και το μέλλον, δημιουργώντας ένα ανεξίτηλο, πολύτιμο «υφαντό».

Acropolis

Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδας προσελκύουν κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Άνθρωποι από όλον τον κόσμο έρχονται να δουν από κοντά τις απαρχές του δυτικού πολιτισμού και να νιώσουν τη δύναμη και τη ζωντάνια που αποπνέουν αυτοί οι χώροι. Η μέριμνα των αρχαιολογικών υπηρεσιών και των υποστηρικτικών υπηρεσιών είναι αδιάκοπη, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να έχει στη διάθεσή του όλο το φάσμα των πληροφοριών, αλλά και να απολαμβάνει με άνεση την περιήγησή του.

Mycenes

 

Τόποι έξω από το χρόνο

Οι σπουδαίοι αρχαιολογικοί χώροι της ελληνικής επικράτειας μοιάζουν να στέκουν έξω και πέρα από το χρόνο. Έχουν αναγνωριστεί ως κοιτίδες της ανθρωπότητας και η συγκίνηση που αποκομίζει όποιος περπατήσει στα πανάρχαια μονοπάτια τους, είναι απερίγραπτη.

Η Ελλάδα προσφέρει στον κόσμο πάνω από 100 επιβλητικούς αρχαιολογικούς χώρους. Θέατρα, βουλευτήρια, μεγάλοι ναοί, δημόσιες αγορές, αποτυπώνουν μια ιστορία που υπερβαίνει τα 5000 χρόνια.

Ένας από τους πλέον εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους είναι αυτός της Αθήνας. Η Ακρόπολη, που δεσπόζει στον ομώνυμο βράχο, αποτελεί το μνημείο της φωτεινότερης περιόδου που γνώρισε η ανθρώπινη ιστορία, του χρυσού αθηναϊκού αιώνα. Οι ενοποιημένοι αρχαιολογικοί χώροι γύρω από την Ακρόπολη, η Αγορά και ο Άρειος Πάγος, οι Λόφοι και οι Δήμοι της αρχαίας Αθήνας, ο Κεραμεικός, η Βιβλιοθήκη του Αδριανού, η ρωμαϊκή αγορά, το Ολυμπιείο, η Πύλη του Αδριανού, το Καλλιμάρμαρο αποτελούν μια ενότητα γεμάτη από την ηχώ σπουδαίων φιλοσόφων, ρητόρων, καλλιτεχνών και επιστημόνων. Η αρχαία Αθήνα προβάλει μέσα στην καρδιά της σύγχρονης πόλης αγέραστη και αξεπέραστη.

Στη Μακεδονία ξεχωρίζει ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας καθώς και το Δίον, ο πανάρχαιος τόπος λατρείας του Διός, στους πρόποδες του θεϊκού Ολύμπου. Η πόλη των αρχαίων Φιλίππων επίσης αποτέλεσε σπουδαίο κέντρο πολιτισμού. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά μνημεία. Η Ακρόπολη των Φιλίππων, το θέατρο, η αγορά, αλλά και οι σπουδαίες παλαιοβυζαντινές εκκλησίες, το Οκτάγωνο, η παλαίστρα, εκτείνονται σε έναν τεράστιο χώρο κάτω από τη σκιά του Παγγαίου όρους. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται η περίφημη Ορθόπετρα, η οποία στέκει αινιγματική στον κάμπο των Κρηνίδων. Εικάζεται πως πρόκειται για προϊστορική κατασκευή, την οποία κατόπιν χάραξε με λατινικούς χαρακτήρες ο αξιωματούχος Vibius Quartus. Πολύ κοντά στην Ορθόπετρα βρίσκεται ο προϊστορικός οικισμός του Ντίκιλι Τας, ένας από τους σημαντικότερους των Βαλκανίων.

Οι Δελφοί, στην καρδιά του Παρνασσού, στη Στερεά Ελλάδα, θεωρήθηκαν από τον αρχαίο κόσμο ως ο ομφαλός της γης, κέντρο του σύμπαντος. Στο σημείο όπου βρίσκεται το μαντείο των Δελφών, το σπουδαιότερο της αρχαιότητας, υπήρχε προϊστορικό ιερό αφιερωμένο στη Γαία, τη Μεγάλη Μητέρα. Ο τόπος αποπνέει δύναμη και μυσταγωγία. Η φύση, με τα θροΐσματα των αιωνόβιων δέντρων, η απέραντη θέα και η, μυθικών διαστάσεων, σημασία του μαντείου δημιουργούν στον επισκέπτη την εντύπωση πως ανασηκώνει τα πέπλα του χρόνου και βρίσκεται στις απαρχές του κόσμου.

Delphi

Η Επίδαυρος με το εξαίσιο θέατρο και το σπουδαίο ασκληπιείο, οι ξακουστές Μυκήνες και η Τίρυνθα καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και του Μυστρά είναι από τα λαμπρότερα στολίδια της Πελοποννήσου.

Στην Ολυμπία χτυπάει η καρδιά των Ολυμπιακών Αγώνων. Κάθε 4 χρόνια, ακριβώς όπως και στην αρχαιότητα, υποχωρεί η έριδα των ανθρώπων και αρχίζει η άμιλλα. Στο σπουδαίο ιερό της Ολυμπίας βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία, το οποίο ήταν καταγεγραμμένο ως ένα από τα 7 θαύματα του κόσμου. Η περιοχή κατοικείται τουλάχιστον από την 3η χιλιετία π.Χ. Η πόλη αποτέλεσε σπουδαίο πνευματικό, ιατρικό και θρησκευτικό κέντρο• ήδη από τα 900 π.Χ., συνέρρεαν εδώ χιλιάδες επισκέπτες. Το σύμπλεγμα των κτιρίων που ήρθαν στο φως από τις ανασκαφές είναι εντυπωσιακό: ο δωρικός ναός του Διός, το Φιλιππείο, το στάδιο και το γυμνάσιο δίνουν μια ζωντανή εικόνα της κλασικής Ελλάδας.

Olympia

Η Κρήτη έχει πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Ο μινωικός πολιτισμός υπήρξε από τους πλέον σημαντικούς του αρχαίου κόσμου. Το κυριότερο χαρακτηριστικό αυτού του πολιτισμού είναι η χαρά της ζωής και η έλλειψη φιλοπόλεμης διάθεσης. Η ανασκαφές στη Φαιστό, την Κνωσό, το Παλαίκαστρο της Σητείας και αλλού, έφεραν στο φως σπουδαία μνημεία, αλλά κυρίως ανάδειξαν έναν πολιτισμό τόσο φωτεινό και προσηλωμένο στις απλές, καθημερινές χαρές, που φαντάζει αξεπέραστος.

 

Αποτελέσματα
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Αρχαιολογικός χώρος Ασκληπιείου Επιδαύρου, Μυκήνες, Μυκήνες και Τίρυνθα

ΑΤΤΙΚΗΣ
Aκρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας, Αμφιάρειον, Αρχαιολογικός Χώρος Σουνίου, Αττική – Αθήνα - Αρχαία Αγορά, Αττική – Αθήνα - Ναός του Ολυμπίου Διός, Αττική – Αθήνα - Ρωμαική Αγορά, Εξορμήσεις στην Βραυρώνα, Η Ακρόπολη της Αθήνας, Η Ακρόπολη των Αθηνών, Ιερό του Διονύσου, Κολώνα, Κολώνες, Μυκηναϊκός οικισμός, Τύμβος των Σαλαμινομάχων

ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρχαιολογικοί χώροι στην Κω, Η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου!, Λίνδος

ΕΒΡΟΥ
Ιερό των Μεγάλων Θεών, Πλωτινούπολη, Ταφικός Τύμβος μικρής Δοξιπάρα-Ζώνης

ΗΛΕΙΑΣ
Αρχαία Ήλιδα , Αρχαιολογικός χώρος Ολυμπίας, Ναός της Αφροδίτης

ΗΜΑΘΙΑΣ
Αρχαιολογικός περίπατος στη Βεργίνα, Βεργίνα

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Γόρτυνα, Κνωσός, Το μινωικό παλάτι των χρωμάτων στην Κνωσό, Φαιστός

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
Γιτάνη, Δυμόκαστρο, Ελέα (Χρυσαυγή – Βέλιανη), Πύργος Λυγιάς ή Ραγίου, Φανοτή

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Βίτσα, Βραχοσκεπή Μπόιλα, Δωδώνη, Πασσαρώνα

ΚΑΒΑΛΑΣ
Αμφίπολη, Αρχαιολογικός περίπατος στη Θάσο, Φίλιπποι

ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Μνημείο του Μενεκράτη, Ναός της Αρτέμιδος Γοργούς, Παλαιόπολη

ΚΙΛΚΙΣ
Ευρωπός, Κολχίδα, Τούμπα

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Aκροκόρινθος, Aρχαία Κόρινθος

ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Αξιοθέατα - Μήλος, Αξιοθέατα στη Σαντορίνη, Αρχαιολογικοί χώροι - Νάξος, Ο αρχαιολογικός χώρος της Δήλου, Ο αρχαιολογικός χώρος του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, Σαντορίνη- Ακρωτήρι, Σαντορίνη- Αρχαία Θήρα, Σαντορίνη- Κάστρο «Σκάρος», Σίφνος- Αρχαιολογικοί χώροι

ΞΑΝΘΗΣ
Άβδηρα, Αρχαία Άβδηρα- Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων, Μακεδονικός Τάφος Σταυρούπολης

ΠΕΛΛΑΣ
Αρχαία Πέλλα

ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Νεκρομαντείο (Νεκυομαντείο), Το κάστρο της Νικόπολης

ΡΕΘΥΜΝΗΣ
Eλεύθερνα

ΡΟΔΟΠΗΣ
Μαρώνεια

ΣΑΜΟΥ
Ευπαλίνειο Όρυγμα, Ηραίον Σάμου

ΦΩΚΙΔΑΣ
Δελφοί

ΧΑΝΙΩΝ
Γνωρίζοντας την αρχαία Απτέρα, Το αρχαίο θέατρο της Απτέρας, Φαλάσαρνα

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Αυτοί είναι οι αγαπημένοι αρχαιολογικοί χώροι που εσείς επιλέξατε!, Εκδρομή στη Λίμνη Βουλιαγμένης και το Ηραίο Περαχώρας, Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών, Το χρηστήριον της Δωδώνης, Το χρηστήριον των Δελφών

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς την έγγραφη άδεια του ΕΟΤ.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2017.