In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Ελλάδα – η χώρα των Μουσών

Η λέξη «μουσική», που με διάφορες παραλλαγές κυριαρχεί παγκόσμια, είναι καθαρά ελληνική και περιγράφει την τέχνη των Μουσών, των νυμφών που χαρίζουν έμπνευση στον άνθρωπο. Από τη βαθύτατη αρχαιότητα , η επίδραση των ήχων στην ψυχή έγινε αντικείμενο έρευνας σπουδαίων μελετητών, όπως ο Πυθαγόρας. Η διδασκαλία της μουσικής αρμονίας ήταν για τους αρχαίους Έλληνες εξίσου απαραίτητη με τη διδασκαλία των μαθηματικών.

Στην αιώνια Αρκαδία των ποιμένων, που τη λάτρεψε η ευρωπαϊκή Αναγέννηση, γεννήθηκε ο Πάνας, ο θεός που μάγευε τη φύση με τον γλυκό συριγμό του αυλού του. Ο Απόλλων ανακάλυψε το πρώτο έγχορδο, τη λύρα, για να τη χαρίσει στον αδελφό του, τον Ερμή. Ο Διόνυσος πάντρεψε τη μουσική με το χορό για να απελευθερώσει τις δυνάμεις του ανθρώπου.

Η ελληνική φύση, με το ήπιο και ζεστό κλίμα, επέτρεψε στους ανθρώπους να ζουν στην αγκαλιά της, να ακούν τα ρυάκια που κελαρύζουν, τα φύλλα που ψιθυρίζουν νανουρίσματα με το θρόισμά τους, τα πουλιά που εξυμνούν από ένστικτο τη ζωή. Η παρατήρηση των φαινομένων γέννησε τη μουσική, το ρυθμό και το τραγούδι. Οι παραδοσιακοί ρυθμοί, φυσικοί απόγονοι των αρχαίων ελληνικών, είναι εναρμονισμένοι με τον ρυθμό του σύμπαντος. Οι χοροί, συνήθως κυκλικοί, αποτυπώνουν την αέναη κίνηση των εποχών, της δημιουργίας και της ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο τσακώνικος χορός, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της Κυνουρίας. Πρόκειται για ιερατικό χορό, με ρυθμό 5/8 και αναπαριστά τη μάχη του Απόλλωνα με το μέγα ερπετό, τον Πύθωνα. Ο ρυθμός και τα βήματα έχουν μείνει αναλλοίωτα εδώ και τουλάχιστον 40 αιώνες.

 

 

Η ζωή ως έμπνευση

Η ελληνική παραδοσιακή μουσική είναι άρρηκτα δεμένη με τον κύκλο της ζωής. Τα τραγούδια υμνούν τον έρωτα, τη γέννηση, το μόχθο, αλλά ακόμα και τον πόλεμο - και αυτόν τον ίδιο τον θάνατο. Η ελληνική ιδιοσυγκρασία περιγράφεται από τη λέξη «χαρμολύπη», την άρρηκτη και δημιουργική σχέση της χαράς με τον πόνο, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής.

Η ελληνική μουσική παράδοση έχει βαθύτατο παρελθόν. Η αρχαιοελληνική παράδοση συνεχίστηκε στη βυζαντινή περίοδο, τόσο με την εκκλησιαστική, όσο και με την κοσμική μουσική. Ο ιδιότυπος διαχωρισμός των μουσικών τύπων σε «δρόμους» γεννήθηκε στο βυζάντιο. Οι μουσικοί δρόμοι ταυτίζονται με τους «ήχους» της βυζαντινής μουσικής παιδείας. Σπουδαίοι επώνυμοι μουσικοί συνθέτες της «ελληνικής αναγέννησης», όπως ο Κουκουζέλης και ανώνυμοι τεχνίτες πλούτισαν τη μουσική παράδοση των Ελλήνων.

Η ιστορική συνέχεια που χαρακτηρίζει την ελληνική μουσική παράδοση είναι φανερή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η εξαιρετική ηπειρώτικη πεντατονική πολυφωνία είναι κατευθείαν επιβίωση του αρχαιοελληνικού μέλους. Η κρητική μουσική δονείται από τον παλμό των Κουρητών, των συνοδών του Δία, που πάταγαν γερά τα πόδια στο έδαφος, ακριβώς όπως οι σημερινοί βρακοφόροι. Η θρακική λύρα, τα τραγούδια και οι χοροί, με την αρχέγονη δύναμή τους, απηχούν τη διονυσιακή λατρεία. Η ποντιακή παράδοση των πολεμιστών εκφράζεται μέσα από τον πυρρίχιο. Η νησιώτικη μουσική του Αιγαίου, με τα βιολιά και τα γρήγορα βήματα, αποτελεί επιβίωση του μεγάλου κυκλαδίτικου πολιτισμού, όπως τον βλέπουμε αποτυπωμένο στα ειδώλια. Η Θεσσαλία και η Μακεδονία, η Στερεά και η Πελοπόννησος, κάθε γωνιά της Ελλάδας έχει το δικό της, αυθεντικό μουσικό στίγμα. Τέλος τα Ιόνια εξυμνούν τη ζωή με τον γλυκύτατο τρόπο που απηχεί τη σχέση του Ιονίου Πελάγους με την κοντινή –από κάθε άποψη- Ιταλία και Σικελία. Τα τραγούδια της Μεγάλης Ελλάδας του ιταλικού νότου αποτελούν μια θαυμαστή γέφυρα πολιτισμού και ανθρώπων.

 

 

Η μουσική που ενώνει

Οι Έλληνες έχουν μεγάλη κοινοτική παράδοση. Μοιράζονταν πάντα τις χαρές και τις λύπες τους με τον διπλανό τους. Αυτήν ακριβώς τη διάθεση συντροφικότητας εκφράζουν οι μουσικές και οι χοροί των Ελλήνων. Η παράδοση των πανηγυριών, όπου όλοι ενώνονται τελικά σε έναν κύκλο δύναμης και δημιουργίας, είναι ζωντανή σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ανταμώματα των ανθρώπων που έτυχε να φύγουν από την ιδιαίτερη πατρίδα τους, μεγάλες γιορτές όπως το Πάσχα, οικογενειακές χαρές όπως ο γάμος αλλά και απλές, αυθόρμητες συναντήσεις, γίνονται αφορμή για ολονύχτια γλέντια με τη συνοδεία αιώνιων ήχων. Μπορεί ο χορός να είναι καλαματιανός, ή τσάμικος, ή θρακική μπαϊτούσκα, ίσως να είναι ο «χορός του μηχανικού» από τα Δωδεκάνησα, ή κρητικό πεντοζάλη• όποιος κι αν είναι ο χορός, οι άνθρωποι θα ενωθούν, θα πλέξουν τα χέρια τους, θα συντονίσουν τα βήματά τους και θα μετατραπούν σε μια αλυσίδα με άρρηκτους δεσμούς.

Αν το ταξίδι σάς οδηγήσει στην Αθήνα, μη χάσετε την ευκαιρία να απολαύσετε ένα πανόραμα παραδοσιακών χορών από το φημισμένο μουσικοχορευτικό συγκρότημα του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» και, γιατί όχι, να μυηθείτε στη μαγεία της ελληνικής παράδοσης ξεκινώντας τα δικά σας μαθήματα χορού.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.