In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Αρχική  /  Ελλάδα  /  Πολιτισμός

Τέχνες και Πολιτισμός

Το σύνολο των υλικών και πνευματικών επιτευγμάτων μιας ομάδας ανθρώπων αποτελούν τον πολιτισμό της. Πολιτισμός και τέχνες είναι δύο έννοιες στενά συνυφασμένες, καθώς οι τέχνες αποτελούν χαρακτηριστικές εκφάνσεις του πολιτισμού κάθε περιόδου. Τέχνες όπως η αρχιτεκτονική, η γλυπτική, η αγγειοπλαστική, η υφαντική, η μουσική, η κοσμηματική, η ζωγραφική έχουν μακραίωνη παράδοση στον ελληνικό χώρο, όπου αναπτύχθηκαν πολιτισμοί ήδη από τους προϊστορικούς χρόνους.

Υπάρχουν προς το παρόν λίγα στοιχεία για την Παλαιολιθική εποχή στην Ελλάδα, αρκετά όμως για την ακόλουθη Νεολιθική (7η – 4η χιλιετία π.Χ. περίπου) και τον πολιτισμό της, που εντοπίζεται κυρίως σε περιοχές όπως η Θεσσαλία και η Μακεδονία.

Πολιτισμοί με εντυπωσιακά επιτεύγματα αναπτύχθηκαν κατά την εποχή του Χαλκού (3.000 – 1150 π.Χ. περίπου) στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες (σήμα κατατεθέν του τα μεγάλου μεγέθους μαρμάρινα ειδώλια), την Κρήτη και την ηπειρωτική Ελλάδα. Οι πολιτισμοί που άκμασαν κατά τη 2η χιλιετία στις δύο τελευταίες περιοχές, γνωστοί ως μινωικός και μυκηναϊκός αντίστοιχα, θεωρούνται οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί του ελληνικού χώρου. Εντυπωσιακά και αντιπροσωπευτικά των πολιτισμών αυτών είναι τα κατάλοιπα της αρχιτεκτονικής (π.χ. ανάκτορα) αλλά και τα έργα αγγειοπλαστικής, λιθοτεχνίας (αγγεία, σφραγιδόλιθοι), μεταλλουργίας (αγγεία, όπλα), κοσμηματικής και ζωγραφικής (τοιχογραφίες).

Κατά τους ιστορικούς χρόνους, οι πολιτισμοί της γεωμετρικής (9ος – 7ος αι. π.Χ.) και αρχαϊκής εποχής (7ος – 6ος αι. π.Χ.) θεωρούνται ως πρόδρομοι του πολιτισμού της κλασικής περιόδου (5ος – 4ος αι. π.Χ.). Τα κλασικά έργα τέχνης, με τις ιδανικές αναλογίες και το ιδεώδες κάλλος, εξέφρασαν τα φιλοσοφικά ιδεώδη της εποχής τους και υπήρξαν το πρότυπο της ευρωπαϊκής αναγέννησης του 15ου αι. μ.Χ. 

Ο ελληνικός πολιτισμός κατά τους ακόλουθους ελληνιστικούς (3ος – 1ος αι. π.Χ.) και ρωμαϊκούς χρόνους (1ος αι. π.Χ. – 3ος αι. μ.Χ.) αναπτύχθηκε στο πλαίσιο μεγάλων βασιλείων και μιας αυτοκρατορίας, αντίστοιχα.

Στο πλαίσιο μιας αυτοκρατορίας αναπτύσσεται ο ελληνικός πολιτισμός και κατά τους βυζαντινούς χρόνους, πρώιμους, μέσους και ύστερους (4ος – 15ος αι. μ.Χ.), ενώ ο πολιτισμός των νεώτερων χρόνων σημαδεύεται από την οθωμανική κυριαρχία και τα πρώτα βήματα του νέου ελληνικού κράτους, μετά την Επανάσταση του 1821.

Μια επίσκεψη σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε ολόκληρη τη χώρα προσφέρει μια ζωηρή εικόνα των πολιτισμών του ελληνικού χώρου και των επιτευγμάτων τους στις τέχνες και την τεχνολογία από την προϊστορική ως τη σύγχρονη εποχή.

Η παραδοσιακή κληρονομιά του ελληνικού λαού, το σύνολο των υλικών και πνευματικών καταλοίπων που κληροδότησαν οι προηγούμενες γενιές, πλούσια σε μουσική, χορό, ποίηση, θέατρο περνά και διατηρείται από γενιά σε γενιά μέσα από τις καθημερινές συνήθειες, γιορτές αλλά και τους πολιτιστικούς συλλόγους και τα ειδικά μουσεία λαϊκής και παραδοσιακής τέχνης.

Αποτελέσματα
ΗΛΕΙΑΣ
Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας

Το ελληνικό φως στους λαούς του κόσμου 20 Ιουλίου 1936, μεσημέρι, ώρα 12:00, Αρχαία Ολυμπία. Η Ολυμπιακή Φλόγα ανάβει για πρώτη φορά από τον ελληνικό ήλιο στον ιερό και ιστορικό χώρο της...

ΚΥΚΛΑΔΩΝ
Ανεμόμυλοι: οι πέτρινοι γίγαντες του Αιγαίου

Σήμα κατατεθέν του κυκλαδίτικου τοπίου, κυλινδρόσχημες ψηφίδες ομορφιάς, πολιτισμού και παράδοσης ξεπροβάλλουν διάσπαρτοι στις κορυφογραμμές των λόφων σαν σιωπηλοί μάρτυρες του μόχθου των κατοίκων...
Αριστουργήματα κεραμικής

Η κεραμική τέχνη σηματοδοτεί με τα έργα της εποχές και χιλιετίες. Στον ελληνικό χώρο αναφύεται από τους προϊστορικούς χρόνους, ενώ ακμάζει εκρηκτικά κατά τους κλασικούς. Τα σχήματα, τα χρώματα, οι...
Κεραμική τέχνη στη Σίφνο

Στης Σίφνου τα «τσικαλαριά» Με μια τέχνη που χάνεται στα βάθη των αιώνων (με τα πρώτα δείγματα στην περιοχή να χρονολογούνται από την Πρωτοκυκλαδική Περίοδο) Σιφνιοί πρωτομάστορες δημιουργούν...

ΧΩΡΙΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΧΕΣΗ
Έρωτας. Θεός Μέγας!

Μοιραίος πρωταγωνιστής της μυθολογικής Ελλάδας, ο φτερωτός ταραξίας λαβώνει με τα βέλη του παντοδύναμους θεούς, ξακουστούς ήρωες αλλά και κοινούς θνητούς. Με τη δύναμη του έρωτα άλλωστε ο πατέρας...
Ελλάδα – η χώρα των Μουσών

Η λέξη «μουσική», που με διάφορες παραλλαγές κυριαρχεί παγκόσμια, είναι καθαρά ελληνική και περιγράφει την τέχνη των Μουσών, των νυμφών που χαρίζουν έμπνευση στον άνθρωπο. Από τη βαθύτατη αρχαιότητα...
Ελλήνων Τέχνες

Κεραμική∙ μαρμαροτεχνία∙ αργυροχρυσοχοΐα. Τέχνες που βυθίζονται στο χρόνο και απλώνονται στον ελληνικό χώρο, εδώ και χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, επιδέξιοι μάστορες και εμπνευσμένοι δημιουργοί –...

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2020.