In order to bring you the best possible user experience, this site uses Javascript. If you are seeing this message, it is likely that the Javascript option in your browser is disabled. For optimal viewing of this site, please ensure that Javascript is enabled for your browser.

Καρναβάλι στο Ρέθυμνο

Βενετσιάνικες επιρροές και Κρήτη!

«Στον κόσμο όλο, άλλος τόπος, άλλη πόλη, άλλες ομορφιές κι άλλες χαρές δεν υπάρχουν. Το Ρέθυμνο και μόνο αυτό». Παντελής Πρεβελάκης

Από το 1914 χρονολογούνται οι πρώτες καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πόλη του Ρεθύμνου. Απόκριες με αναγεννησιακό χρώμα και βενετσιάνικο άρωμα που προσέδωσαν στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι φινέτσα και ρομαντισμό μιας άλλης εποχής. Όλη η πόλη μια μεγάλη συντροφιά συναντιέται και συνεργάζεται για να φέρει σε πέρας τα εντυπωσιακά δρώμενα που φιλοξενούνται στο Ρέθυμνο και τη γύρω περιοχή. Θα δει κανείς παρέες ολόκληρες να κοντοστέκονται στα καφενεία για να πιουν τσικουδιές, να δοκιμάζουν κρητικούς μεζέδες και να σκαρφίζονται μαντινάδες εκείνη τη στιγμή.

 Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι πρωταγωνιστεί ο εθελοντισμός, η ανιδιοτελής προσφορά ανθρώπων όλων των ηλικιών που μεταγγίζουν το πάθος τους για το καρναβάλι και γονιμοποιούν με καινοτόμες ιδέες κάθε εκδήλωσή του. Κάθε χρόνο το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι έχει και διαφορετική θεματικό στοιχείο, στο οποίο θα στηριχτεί το κεντρικό θεατρικό δρώμενο των ομάδων στο χορό του καρναβαλιού.

Την έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα σημάνει ο προπομπός, δηλαδή ο ντελάλης που θα περάσει από όλη την περιφέρεια του δήμου Ρεθύμνης και θα διαλαλήσει τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Την τιμητική τους έχουν οι μικροί μας φίλοι: το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ξεκινάει με το παιδικό Κυνήγι του Θησαυρού, 14ο κατά σειρά, ενώ είναι άφθονα τα πάρτι, οι αποκριάτικοι χοροί και τα happenings, τα εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών που είναι αφιερωμένα αποκλειστικά στα παιδιά.

Όμως, και οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αλλά νέοι στην ψυχή δεν θα μείνουν παραπονεμένοι• ένα ατέλειωτο πανηγύρι εξελίσσεται στα γραφικά σοκάκια και στις πλατείες της βενετσιάνικης πολιτείας. Στις πολυάριθμες εκδηλώσεις συγκαταλέγονται το Κυνήγι του Κρυμμένου Θησαυρού, οι Χοροί των Ομάδων του Καρναβαλιού, η φαντασμαγορική Νυχτερινή Παρέλαση των αρμάτων μέσα από τους δρόμους της πόλης. Μη χάσετε την Καντάδα, ένα τετράωρο δρώμενο με αναγεννησιακές επιρροές, όπου παρέες καρναβαλιστών και μουσικά σχήματα της Δημοτικής Φιλαρμονικής περιδιαβαίνουν την Παλιά Πόλη πλημμυρίζοντας με νοσταλγικές μελωδίες κάθε γωνιά.

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι κορυφώνεται με τη Μεγάλη Παρέλαση Αρμάτων και Πληρωμάτων σε ένα υπερθέαμα εικόνων και ακουσμάτων με το βενετσιάνικο στοιχείο να ξεχωρίζει στις στολές, στα άρματα, σε όλη την ατμόσφαιρα του καρναβαλιού. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το καθιερωμένο κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου κατά την τελετή λήξης.

Rethymno carnival

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, ένας θεσμός με ιστορία, που νικάει με άνεση τον πανδαμάτορα χρόνο, κάθε φορά ανανεωμένο και γεμάτο σφρίγος, το απόλυτο αντίδοτο στην κακή διάθεση, στη μοναξιά και στη μελαγχολία, σας καλεί να λάβετε μέρος σε τούτη μαγεία που προσφέρει απλόχερα στους επισκέπτες.

Η Καθαρή Δευτέρα ξημερώνει στο Ρέθυμνο, χωρίς όμως να αποτελεί ημέρα ανάπαυσης! Τα Κούλουμα έχουν τη δική τους ιδιαίτερη θέση στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι. Το λόγο έχουν τα χωριά πέριξ της πόλης του Ρεθύμνου. Έθιμα παμπάλαια αναβιώνουν την ημέρα αυτή με χαρακτηριστική συνέπεια και αυθεντικότητα. Παρακολουθήστε το «μουτζούρωμα» στους Αρμένους, στο Γεράνι και στο Ρουσοσπίτι. Μη χάσετε το «Κλέψιμο της Νύφης», το «Αυγομάζωμα» και τον «Καντή» στο Μελιδόνι! Μην παραλείψετε να βρεθείτε στο Μέρωνα, ζωντανός λαογραφικός παράδεισος, όπου αναβιώνουν μια σειρά από έθιμα: οι Λεράδες, η Αρκούδα, ο Χότζας, ο Τσαγκάρης, το Προξενειό, η Καμήλα.

explore Greece by region

Γρήγορη αναζήτηση »
 
Η ιστοσελίδα visitgreece.gr του ΕΟΤ είναι η επίσημη ιστοσελίδα προβολής του ελληνικού τουρισμού, με πολλές πληροφορίες για τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, όπως πόλεις, παραλίες, καθώς και δραστηριότητες, εκδηλώσεις και πολλά πολλά άλλα!

Το περιεχόμενο αυτών των σελίδων αποτελεί πvευματική ιδιοκτησία του ΕΟΤ και απαγορεύεται η αναδημοσίευση μέρους ή του συνόλου του με οποιοδήποτε τρόπο.
Για πληροφορίες info@visitgreece.gr. All Rights Reserved. GNTO © 2021.